Quantcast
Channel: Cărțile lunii Archives - Bookaholic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

10 cărți de citit în iunie 2019

$
0
0

A venit vara, citim în parc, la plajă, la terasă, și a fost și Bookfest 2019, deci avem liste și teancuri mai mari decât vacanța mare. Ca de obicei după târg suntem copleșiti de noutăți, pentru că am vrut să păstrez doar 10 cărți în listă, am mai păstrat câteva și pentru noutățile din iulie.

Spor la citit și zile frumoase!

 

Ministerul fericirii supreme, de Arundhati Roy (trad. Alexandra Coliban)

La douăzeci de ani de la cartea ei de debut, Dumnezeul lucrurilor mărunte, care a câștigat Booker Prize în 1997, după același număr de ani de activism și mai multe volume de eseuri publicate, scriitoarea indiană a revenit la literatură cu mult așteptatul roman Ministerul fericirii supreme. Arundhati Roy ne dăruiește, cu același amestec irezistibil de furie și tandrețe, un mozaic al Indiei contemporane, într-o amplă simfonie literară închinată celor care, răniți de lumea dezumanizată, sunt salvați de iubire și speranță.
Ministerul fericirii supreme ne poartă într-o călătorie care se întinde pe mai mulți ani, ieșind din mahalalele înghesuite ale vechiului Delhi, trecând prin noua metropolă înfloritoare și ajungând în Valea Cașmir și pădurile din India Centrală, unde războiul e pace, iar pacea e război și unde, din când în când, se declară „normalitatea”. (©Editura Humanitas Fiction)

 

O odisee, de Daniel Mendelsohn (trad. Bogdan-Alexandru Stănescu)

Când Jay Mendelsohn, în vârstă de 81 de ani, se decide să asiste la cursul despre Odiseea lui Homer – ţinut de fiul său –, cei doi, tată şi fiu, pornesc, fără s-o ştie, într-o aventură a cunoaşterii reciproce, înlesnită de lectura textului homeric. Pentru bătrânul Mendelsohn, fost cibernetician, cursul despre Odiseea pare a fi ultima şansă de a relua studiul clasicilor, pe care-l abandonase în liceu, în favoarea matematicii, dar şi de a-şi înţelege fiul, scriitor şi clasicist. Pentru Daniel, înfruntarea săptămânală cu tatăl care îi pune la îndoială interpretările se dovedeşte iarăşi a fi o ultimă şansă: aceea de a pătrunde secretele unui tată de multe ori dificil, aspru şi necomunicativ. Atunci când cei doi se îmbarcă într-o croazieră mediteraneeană ce reface traseul lui Odiseu, Daniel realizează că încă are enorm de învăţat de la bătrânul său tată. O carte-hibrid, O odisee explorează domeniul fragil al relaţiei tată-fiu, dar şi tragedia bătrâneţii, a imposibilităţii de a-ţi cunoaşte cu adevărat părinţii.
„Mai presus de orice, cartea de faţă e o poveste de dragoste. Mendelsohn îşi croieşte drum prin textul Odiseei, recompunând totodată o istorie mult mai personală, mai cuprinzătoare – cea a propriei familii. Ambele odisee au în centrul lor rătăciri, recunoaşteri, întoarceri acasă. Cartea întreabă şi se întreabă: cum este posibil, de fapt, să cunoşti pe cineva cu adevărat?” (The Wall Street Journal) (©Editura Polirom)

 

Foc și sânge, de George R.R. Martin (trad. Ana-Veronica Mircea, Mihai Dan Pavelescu)

Cu sute de ani înainte de „Urzeala Tronurilor”, Casa Targaryen – singura familie de stăpâni ai dragonilor care supravietuiește decăderii Valyriei, se stabilește la Piatra Dragonului. Aceasta va fi povestea generațiilor de conducători care, începând cu legendarul Aegon Cuceritorul, se luptă pentru a păstra Tronul de Fier, până la rebeliunea care aproape i-a distrus.
Ce s-a întâmplat, de fapt, la Dansul Dragonilor? Care au fost crimele oribile ale lui Maegor? Cum era Westeros când dragonii făceau legea din ceruri? Cum era Valyria după dezastrul care a lovit-o?
La acestea și multe alte întrebări răspunde cronica unui maester al Citadelei, completând istoria tulburătoare și pasionantă a Targaryenilor.
Ilustrațiile lui Doug Wheatley completează tabloul în două părți a istoriei sângeroase a celei mai cunoscute dinastii din Westeros. (©Editura Nemira)

 

Casa bântuită, de Shirley Jackson (trad. )

Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.
„Unul din cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani.“ Stephen King
„Sunt puține cărțile care m-au speriat profund… Dar Casa bântuită de Shirley Jackson le-a întrecut pe toate… M-a speriat pe când eram adolescent și încă mă bântuie.“ Neil Gaiman
„Poveștile lui Shirley Jackson sunt printre cele mai înfricoșătoare pe care le-am citit vreodată.“ Donna Tartt (©Editura Litera)

 

Fiul lui Iisus, de Denis Johnson (trad. Anca Dumitrescu și Elena Marcu)

Fiul lui Iisus este o cronică vizionară a visătorilor, a dependenților, a sufletelor pierdute. Aceste povești vorbesc despre vortexul suferinței, despre transcendență, despre decădere și despre izbăvire, despre rătăcire, regăsire și din nou rătăcire.
Naratorul acestor povestiri interconectate este un tânăr nenumit, care oscilează între dependența de heroină și de alcool, cu mintea încețoșată și, totodată, extraordinar de lucidă sub influența acestor substanțe. Pe parcursul aventurilor sale întâlnește un întreg „asortiment” de oameni care par la fel de înstrăinați și de confuzi ca și el: păcătoși, inadaptați, pierduți, pe cei damnați, pe cei uitați. Din viețile lor întunecate și aparent aleatorii, Denis Johnson compune adevărate parabole ale prezentului de o frumusețe abrazivă și devastatoare.
În 1999 acest volum de proză scurtă a fost ecranizat.
„Sunt atât de puține cărți la care mă întorc iar și iar, și cu atât mai puține scrise în ultimele zeci de ani. Dar nu mă satur niciodată de Fiul lui Iisus. E un volum scurt de unsprezece povestiri. Și este brutal de onest și dureros de frumos. Este o lume devastată de alcool și de droguri. Johnson nu romanțează niciodată aceste cadre întunecate, lăsându-și naratorul deschis către ideea că, în ciuda tuturor acestor lucruri, încă putem trăi într-o lume tulburător de romantică.” (Nathan Englander, NPR)
Denis Johnson recompune cu fragilitate și vulnerabilitate luciditatea unui ecosistem nebulos al damnaților, al deznădejdii, al uitării și al regăsirii. Reconstruiește caleidoscopic identităție volatile din spatele dependenței. (©Editura Black Button Books)

 

Frantumaglia. Viața și scrisul meu, de Elena Ferrante (trad. Cerasela Barbone)

Frantumaglia invită cititorii în atelierul de creație al Elenei Ferrante, lasându-i să arunce o privire în sertarele biroului său, din care au ieșit cele patru volume ale celebrei Tetralogii Napolitane, precum și romanele de sine stătătoare care au precedat-o. Alcătuită din scrisori, reflecții, eseuri și interviuri întinse pe o perioada de peste 20 de ani, Frantumaglia zugrăvește imaginea unică a unei scriitoare dominate de o pasiune nestăvilită pentru scris.
În volumul de față, Ferrante răspunde la multe dintre întrebările cititorilor ei. De pildă, își justifică alegerea de a sta deoparte și de a-și lăsa cărțile să-și trăiască singure propriile vieți. Descrie reacțiile și dilemele pe care le are atunci când romanele sale sunt adaptate pentru film. Vorbește despre provocarea de a găsi răspunsuri concise la interviuri. Explică bucuriile și chinurile scrisului, strădania de a crea o poveste doar ca să descopere că acea poveste nu e îndeajuns de bună. Își analizează relația cu psihanaliza, cu orașele în care a locuit, cu maternitatea, feminismul și copilăria ca depozitară a amintirilor, impresiilor și fanteziilor noastre cele mai puternice. Rezultatul este un autoportret viu și intim al unei scriitoare în propriu-i laborator artistic. (©Editura Pandora M)

 

Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, de Cătălin Pavel

„Uneori nu ne rămâne decât să reconstruim sentimentele plecând de la cultura materială – chiar dacă asta pare o ambiție neștiințifică. În preistorie de exemplu, acolo unde sursele scrise lipsesc, arheologia e singura metodă, bună-rea, de a înțelege ce se întâmpla într-un cuplu. Cum altfel să aflăm cât de străină (sau nu) ne este o îmbrățișare anonimă din Epoca Fierului?
Studiile de caz propuse în acest volum arată că dragostea n-a apărut odată cu romanul. Dar și că obiectele – şi oasele –, oricât de fragmentare, spun ceva ce textele despre iubire nu vor putea niciodată spune. De la mormântul lui Adam și al Evei la cele ale soldaților din Primul Război Mondial, de la papirusul orfic de la Mangalia la inscripțiile dintr-un bordel pompeian, cititorul e invitat să participe la un experiment neobișnuit în dinamica istoriografică a iubirii. Nu prin genealogii culturale, ci prin murdărirea sistematică a mâinilor – ca în arheologie.” (Cătălin Pavel) (©Editura Humanitas)

 

Lingura care dispare. Și alte povestiri adevărate de nebunie, dragoste și istorie a lumii din tabelul periodic al elementelor, de Sam Kean (trad. Constantin Vlad)

De ce ura Gandhi iodul (I, 53)? Cum se face că radiul (Ra, 88) era cât pe ce să-i ruineze reputația cercetătoarei Marie Curie? Și de ce este galiul (Ga, 31) elementul preferat pentru farsele de laborator? Tabelul periodic este o realizare științifică măreață, dar în același timp e și un izvor plin de pasiuni, trădări, aventuri și obsesii. Aceste povestiri fascinante urmăresc toate elementele din tabel pe măsură ce-și joacă rolurile în istoria omenirii, în finanțe, în mitologie, în conflicte, în arte, în medicină și în viețile savanților (adesea) nebuni care le-au descoperit. Lingura care dispare contopește cu măiestrie știința cu snoavele clasice despre invenții, investigații, descoperiri și… alchimie, de la Big Bang și până la sfârșitul timpului.
„Sam Kean animă până și cele mai anoste subiecte, prezentându-le accesibil și readucând la viață povestiri uitate despre experimente și despre oamenii care le-au făcut. Lingura care dispare are baze științifice solide și capitolele pline de informații efervescente. Kean sare de la o povestire la alta, știind precis cum se potrivesc în amănunte… Scriitura lui colocvială abundă în exemple din cultura populară și ne oferă exemple surprinzător de familiare. Entuziasmul palpabil al lui Kean, combinat cu fiorul cunoașterii și al inovației pe care le oferă cartea, îi pot contamina până și pe cei mai cerebrali dintre cititori.” (Christine Thomas, Miami Herald) (©Editura Publica)

 

Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor, de Mirel Bănică

Există o literatură foarte bogată, ca număr de titluri și volume, cu și despre romi, despre prezența lor în cele mai variate domenii ale activității umane, dar foarte puține (sau deloc, în România…) scrieri dedicate religiei și culturii religioase ale acestora. Practicile și credințele religioase ale romilor se diferențiază de cele ale populației majoritare în care se găsesc: personalizate, fervente, mai puțin dogmatice, încărcate cu revendicări și markeri identitari, chiar și atunci când vine vorba de adeziuni masive la noile mișcări evanghelice, în special cultul penticostal. Acest volum, rodul unei cercetări teoretice și de teren de aproape trei ani, își propune să răspundă unei nevoi de cunoaștere, atât din partea cercetătorilor, cât și a publicului larg pasionat de lumea romilor. Deși este vorba de o culegere de studii din domenii distincte (etnografie, imagologie, antropologie), rezultatul final aruncă o nouă lumină asupra permanenței și schimbărilor din domeniul religiei și culturii religioase ale acestei etnii pe cât de fascinante, pe atât de puțin cunoscute. (©Editura Polirom)

 

Robin Williams, de Dave Itzkoff (trad. Ianina Marinescu)

De la stilul său rapid de stand-up la rolul de debut din Mork & Mindy și la impresionanta interpretare din Good Will Hunting, pentru care a câștigat Premiul Oscar, Robin Williams a fost un actor unic și un comedian inovator. Uneori părea să fie posedat, perorând despre cultură, politică și revelaţii personale cu o intensitate și o agerime uluitoare și trecând cu repeziciune de la un personaj la altul.
Însă așa cum ne arată Dave Itzkoff în această biografie revelatoare, geniul lui Robin Williams masca un nucleu profund de emoţii conflictuale și de îndoieli de sine. În numerele sale de comedie și în celebrele sale filme Dead Poets Society, Good Morning, Vietnam, The Fisher King, Aladdin și Mrs. Doubtfire, Robin Williams și-a exprimat nelimitatul talent de improvizaţie, dând viaţă personajelor și recurgând la umor pentru a scoate la iveală adevăruri mai profunde.
Itzkoff ne mai arată și cât de mult s-a luptat Robin cu dependenţa, depresia și, la finalul vieţii, cu acea boală invalidantă, care l-a afectat în moduri rămase necunoscute fanilor săi. Bazată pe mai mult de o sută de interviuri originale cu membri ai familiei, prieteni și colegi, precum și pe o cercetare atentă a arhivelor, cartea este o perspectivă nouă și originală asupra unui actor a cărui activitate a atins coarda sensibilă a unui număr colosal de oameni. (©Editura Publica)

 

The post 10 cărți de citit în iunie 2019 appeared first on Bookaholic.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Latest Images